Diákmunkások kölcsönzésének lehetőségei iskolaszövetkezeten keresztűl.

Az iskolaszövetkezeteket oktatási intézmények hozzák létre azzal a céllal, hogy a szövetkezetbe belépő diákoknak törvényes, ellenőrzött – iskolába járás mellett végezhető – munkahelyet biztosítsanak.

A diákok foglalkoztatásának előnyei:

  • A vállalkozásoknak jó megoldás, ha diákokat alkalmaz a könnyen betanulható munkákra nagy segítség az idénymunkák idején, továbbá megoldást nyújthat a nyári szabadságolások áthidalására is.

  • A munkáltatónak nem kell toborzással, kiválasztással és a munkaügyi adminisztrációval foglalkoznia.

  • A vállalkozások számára nagy anyagi megtakarítást jelent a diákok foglalkoztatása, hiszen nem kell nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot fizetni.

  • Legvégül fontos szerepe van a cég létszám bővítésében akkor, amikor a saját képzésű jól kvalifikált diákot felnőtt munkavállalóként tudja felvenni.

Mára számtalan KKV és multinacionális vállalat alkalmaz diákmunkaerőt a termelésben, kereskedelemben, szolgáltatásban.  A foglalkoztatás fő szabályai, hogy a diákoknak nappali tagozatos, aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezniük. 15 év alatti diák nem foglalkoztatható; 16 év alatt diák pedig csak írásbeli szülői engedéllyel dolgozhat, de csak nyári szünetben. 16 és 18 éves kor közötti diákoknak már nem kell a szülői engedély, de ekkor sem dolgozhatnak túlórában, éjszakai, ügyeleti munkában és Vasárnap.

  • diákok foglalkoztatásának társadalmi szerepvállalása is van, mert fontos szerepe van a fiatalok munkára szocializálásában. A hagyományos társadalmakban adott volt a lehetőség a fiatalok munkával való tanítására, amíg az új társadalmunkban ez a lehetőség drasztikusan lecsökkent. Ennek a kikristályosodott társadalmi problémának az lett a megoldása, hogy a 60-70-es években bevezették az nyári építőtáborokat.

  • Továbbá megoldást nyújt a diákoknak saját pénzszerzési lehetőségre, ami segít fejleszteni a pénzügyi intelligenciájukat, és jó alkalmat nyújt az önmegvalósításra: utazás, nyaralás, hobbi, diploma megszerzésére.